Bahan-bahan :
300gm taugeh
250gm perut lembu
10 biji cili padi
2 batang serai
1 inci halia
1/2 biji bawang besar
2 sdb kerisik
2 biji limau kasturi
1/2 cawan santan pekat (cikNor guna santan kotak)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit daun kesum - dihiris halus
Cara menyediakannya:
- Bersihkan tauge, buang "topi keledarnya". Akarnya jangan dibuang, banyak khasiat tu. "Topi keledar" tu kulit kacang yang kaler itam tu...hehee...taugeh tu dicelur sekejap, jangan sampai lodoh tak sedap.
- Bersihkan perut lembu, hiris kecil-kecil (agak-agak mudah untuk dimakan). Kemudian rebus perut tu hingga empuk, angkat dan tos.
- Cili padi, bawang besar, halia dan serai dikisar halus.
- Bahan kisar dicampur dengan santan, masak sebentar lebih kurang 10 mint.
- Matikan api masukkan kerisik, garam, gula, daun kesum dan jus limau kasturi - gaul hingga sebati.
- Masukkan perut gaulkan hingga rata, kemudian masukkan taugeh gaul hingga mesra-mesraan semua bahan tersebut.
Oke, siap...dah boleh dihidangkan !
No comments:
Post a Comment