Monday, 1 December 2014

Kerabu Taugeh Campur Perut




KERABU TAUGEH CAMPUR PERUT
Bahan-bahan :
300gm taugeh
250gm perut lembu
10 biji cili padi
2 batang serai
1 inci halia
1/2 biji bawang besar
2 sdb kerisik
2 biji limau kasturi
1/2 cawan santan pekat (cikNor guna santan kotak)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit daun kesum - dihiris halus

Cara menyediakannya:

  • Bersihkan tauge, buang "topi keledarnya". Akarnya jangan dibuang, banyak khasiat tu. "Topi keledar" tu kulit kacang yang kaler itam tu...hehee...taugeh tu dicelur sekejap, jangan sampai lodoh tak sedap.
  • Bersihkan perut lembu, hiris kecil-kecil (agak-agak mudah untuk dimakan). Kemudian rebus perut tu hingga empuk, angkat dan tos.
  • Cili padi, bawang besar, halia dan serai dikisar halus.
  • Bahan kisar dicampur dengan santan, masak sebentar lebih kurang 10 mint.
  • Matikan api masukkan kerisik, garam, gula, daun kesum dan jus limau kasturi - gaul hingga sebati.
  • Masukkan perut gaulkan hingga rata, kemudian masukkan taugeh gaul hingga mesra-mesraan semua bahan tersebut. 
Oke, siap...dah boleh dihidangkan !

No comments:

Post a Comment