Saturday, 22 November 2014

LAKSA JOHOR

Ikan tenggiri - direbus dan diambil isinya (lagi banyak lagi sedap)
Udang hidup - 1/2 kilo (direbus)

Dikisar halus:
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
 Seinci halia
Sedikit lengkuas
3 batang serai
Segenggam udang kering
2 keping isi ikan kurau kering

1 paket / 4 sudu besar rempah kari ikan
2 -3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya

Daun kesum
Bunga kantan

Spaghetti
Timun
Taugeh
Sambal belacan



  • Tumis bahan yang dikisar halus.
  • Masukkan rempah kari dan kerisik, dan biarkan sehingga wangi.
  • Masukkan isi ikan dan udang (juga dikisar bersama).
  • Masukkan santan secukupnya.
  • Bila telah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan ke dalam kuah. Dan seperti biasa, perisakan dengan garam, gula dan lada secukup rasa.
  • Renih sehingga kuah agak pekat.
  • Hidangkan dengan spagehtti (dicelur), timun, taugeh (dicelur) dan sambal belacan.  Boleh tambah telur rebus.

No comments:

Post a Comment